Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

Χαιρετισμός Διευθυντή Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ-ΓΥΡΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Αγαπητοί φίλοι,
Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τον 4ο Γύρο του Πύργου, μια αθλητική δραστηριότητα που έρχεται να τονίσει τη θέση που έχει στην ολυμπιακή ιστορία ο Νομός Ηλείας. Λίγα χιλιόμετρα από εδώ, στην αρχαία Ολυμπία, οι πρόγονοί σας διοργάνωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με πρώτο άθλημα το στάδιο, ένα αγώνα δρόμου απόστασης όσο ένα αρχαίο στάδιο, δίνοντας το έναυσμα για αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από εδώ ξεκίνησε και ο βασιλιάς Ίφιτος της αρχαίας Ίλιδας, για να συνάψει συμφωνίες με άλλους τοπικούς βασιλείς, ώστε να σταματούν οι πόλεμοι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και οι αθλητές, οι θεατές, οι επίσημοι και οι καλλιτέχνες να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια προς και από την αρχαία Ολυμπία. Αυτή η κατάπαυση του πυρός ονομάστηκε Ολυμπιακή Εκεχειρία και είναι ίσως η μεγαλύτερη προσφορά των Ολυμπιακών Αγώνων στην παγκόσμια ιστορία γιατί συνδέει τον αθλητισμό με την ειρήνη.
Η προώθηση των ιδανικών της ειρήνης και του ολυμπισμού εξελίσσονται σε αδήριτες προτεραιότητες της σύγχρονης κοινωνίας.  Η εξάλειψη των φαινομένων βίας αποτελεί μια θεμελιώδη μάχη που πρέπει να δοθεί με όπλο τις παραδοσιακές αξίες του ελληνικού πολιτισμού: τον σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου, τη φιλία, την ανοχή στο διαφορετικό, την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Αξίες ελληνικές, που μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγιναν πανανθρώπινες.
Σήμερα, στέλνετε το δικό σας μήνυμα για την ειρήνη, τρέχοντας ο ένας δίπλα στον άλλο, αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή μετράει περισσότερο από τη νίκη.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Δήμο Πύργου στην Εθελοντική Δράση Πύργου και τον Επιστημονικό Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής  του Νομού Ηλείας που διοργανώνουν το σημερινό αγώνα αλλά και όσους φορείς και πρόσωπα στηρίζουν εθελοντικά την προσπάθεια αυτή.
Το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι δίπλα σας για να στηρίξει αυτή σας την προσπάθειά.
Καλή επιτυχία σε όλες και σε όλους!

Δρ.Κωνσταντίνος Φίλης
Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου