Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2014

Υποβάθμιση της υγείας του μαθητή;ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΩΡΩΝ Φ.Α=ΥΠOΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

O χειρότερος συσχετισμός των ωρών διδασκαλίας της Φ.Α. στο ωρολόγιο πρόγραμμα από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους

Παρά τα πορίσματα αμέτρητων επιστημονικών ερευνών για τη συμβολή της Φυσικής Αγωγής στην ψυχοσωματική υγεία και ευεξία αλλά και στη συνολική σχολική απόδοσή των μαθητών, το Υπουργείο  Παιδείας,  χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση και χωρίς μια σύσκεψη με τους σχολικούς συμβούλους ΦΑ, στις 20 Αυγούστου 2013, μείωσε   τη διδασκαλία της ΦΑ. κατά 1 ώρα εβδομαδιαίως στις Α’ ,’ Β’ Γυμνασίου και Β’ Λυκείου, αφήνοντας στα  Τ.Ε.Ε. (ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ πλέον) τη  1 ώρα εβδομαδιαίως και την πλήρη απουσία του μαθήματος στον 2ο κύκλο.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Γυμναστών Βορείου Ελλάδας,  κατά την περίοδο 1977 - 1981 η Φ.Α. και οι αθλητικές δραστηριότητες κατείχαν  στο Γυμνάσιο ως και  το13,9% και στο Λύκειο το 8,5%. των  εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας. Μέχρι το προηγούμενο σχολικό έτος, το ποσοστό των ωρών της  Φ.Α. στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Λυκείου ήταν  από 0 έως 5,8 %.Με  δεδομένη  την εξάρτηση του μαθήματος από τις  καιρικές συνθήκες και την έλλειψη κλειστών γυμναστηρίων, εγκαταστάσεων και οργάνων, το μάθημα της Φ.Α. ουσιαστικά ήταν ήδη εκμηδενισμένο.
Ο  χειρότερος συσχετισμός των ωρών διδασκαλίας  της Φ.Α. στο ωρολόγιο πρόγραμμα από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους , γίνεται ακόμα χειρότερος μετά τις τελευταίες αποφάσεις, κάτι που από όλο τον πολιτισμένο κόσμο μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει. Το Υπουργείο Παιδείας, παίρνοντας το ποσοστό που του αναλογεί στις περικοπές που γίνονται καθ’ υπαγόρευση της Τρόικα  στο πλαίσιο της Δημοσιονομικής προσαρμογής για μείωση των δαπανών, περιέκοψε και τις ώρες τις Φ.Α. όπως και  κάποιων άλλων  μαθημάτων. Έτσι:
 Η  μείωση μιας ώρας ΦΑ.  για τη φετινή σχολική χρονιά συνεπάγεται  80 ώρες Φ.Α. λιγότερες για τα  Γυμνάσια της Ηλείας, ενώ θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά , για να παγιωθεί και άλλη μία ώρα μείωσης στη Β’ Λυκείου.
 Η δίωρη εβδομαδιαία διδασκαλία του  μαθήματος  κάνει  δυνατή τη μετακίνηση του εκπαιδευτικού για τη συμπλήρωση ωραρίου και σε άλλο σχολείο.
 Η  δίωρη αύξηση του ωραρίου μας (Μάιος),  καθώς και ο εικονικός υπολογισμός των πλεοναζόντων καθηγητών Φ.Α. τον Ιούνιο, θα αυξήσουν ακόμη τον  αριθμό των  πλεοναζόντων Γυμναστών. Έτσι, το Υπουργείο θα έχει κάθε λόγο υποχρεωτικής μετακίνησης των  πλεοναζόντων, σε οποιαδήποτε υπάρχοντα κενά Β/θμιας και Α/θμιας σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τέλος,  όσοι και μετά από αυτό θα περισσέψουν θα αποτελούν  τη δεξαμενή προς την απόλυση, όπως άλλωστε έχει υπογραφεί από την Κυβέρνηση στο  Μνημόνιο.
Η επαναφορά των ωρών που μειώθηκαν αλλά και η αύξησή τους είναι απολύτως αναγκαία. Το ίδιο το Σύνταγμα (άρθρο 16), ο νόμος 1566, αλλά και τα Ευρωπαϊκά ψηφίσματα Υπουργών Αθλητισμού και Διεθνείς  Συμφωνίες, μας δίνουν το δικαίωμα να μην δεχτούμε αυτές τις βάρβαρες αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση υψώνοντας  πάνω και από την υγεία και την  ευεξία του μαθητή την πληρωμή του  δημοσιονομικού χρέους της χώρας.
Δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία  των παιδιών μας, που είναι  και το μέλλον.
                                                                                            Μαρία Κουτσούκου ΠΕ11.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου